Τώρα στον αέρα
Loading...

Πατάς και ακούς - Press the Button and listen

Πληροφορίες σταθμού email [email protected] και Τηλέφωνο - Viber 6937036523

Το site έχει την άδεια της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (AUTODIA)

 Πατάς και ακούς - Press the Button and listen

Πληροφορίες σταθμού email  [email protected]  και  Κινητό-Viber 6937036523

 

Rate this item
(1 Vote)

Παρουσίαση βιβλίου «Ονειρα Παραμύθια» της Λίζης Χανδακάρη 22/10

By Published October 18, 2017

Παρουσίαση βιβλίου «Ονειρα Παραμύθια» της Λίζης Χανδακάρη

Η συλλογή παραμυθιών της Λίζη Χανδακάρη " Όνειρα Παραμύθια" περιέχει δεκαοκτώ παραμύθια. Όλα είναι πρωτότυπα και αποτελούν αποκλειστική έμπνευση της συγγραφέως. Βασική όμως πηγή έμπνευσης αποτελεί η λαϊκή παράδοση και η Νεοελληνική μυθολογία έτσι όπως περιγράφεται μέσα από την λαογραφία και έτσι όπως την έμαθε η συγγραφέας μέσα από τις αφηγήσεις των γιαγιάδων της και από διάφορα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας.
Όλοι οι ήρωες περνούν δοκιμασίες " για να πάθουν και να μάθουν ".

Διαφαίνεται διάχυτο το απλό αλλά βαθύτατο φιλοσοφικό απόφθεγμα των λαϊκών παραμυθιών και παραβολών. Έτσι " θα ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα ". Εμφανίζονται όλες εκείνες οι μορφές της Νεοελληνικές μυθολογίας: Δράκοι, μάγισσες, νεράιδες, λάμιες και άλλες. Η εμφάνισή τους δεν αποτελεί ένα επιφανειακό αφηγηματικό στοιχείο αλλά μια αναφορά σ' όλες τις ιδεομορφές της Ελληνικής παράδοσης, από την αρχαιότητα έως σήμερα, που οδηγούν στην συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και των λογικών συμπερασμάτων.


Χαρακτηριστικό του τρόπου γραφής είναι οι μικρές προτάσεις και οι απλές περιγραφές προσεγγίζοντας έτσι λαϊκές αφηγήσεις. Τα περισσότερα παραμύθια της συλλογής είναι μικρά σ' ότι αφορά την αναγνωστική τους έκταση γιατί ακριβώς σκοπός των παραμυθιών είναι η αφήγηση σύμφωνα πάντα με την άποψη της συγγραφέως.
Τα στοιχεία εγκιβωτισμού είναι συχνά. Τα παραμύθια δεν έχουν χωριστεί στις τρεις βασικές φιλολογικές κατηγορίες: θρησκευτικά, εξωτικά( ή μαγικά) και κοσμικά. Υπάρχει μία διάχυτη αλληλουχία των τριών αυτών κατηγοριών με έμφαση όμως στην δεύτερη. Το ποιητικό στοιχείο δεν λείπει καθώς κάθε ένα από τα παραμύθια ξεκινάει με μια " κόκκινη κλωστή " εμπνευσμένη και προσαρμοσμένη στο παραμύθι που ακολουθεί. Επίσης υπάρχει ένα νανούρισμα, ένα τραγούδι ένα μικρό ποίημα, τρίστιχα και τετράστιχα που λειτουργούν ανάλογα με την πλοκή του παραμυθιού.

Παρουσιάζουν οι:
Κατερίνα Παλαιοθόδωρου (τραγουδοποιός, συγγραφέας)
Λεωνίδας Μαριδάκης (τραγουδοποιός)
Νίκη Ιωαννίδου (ηθοποιός)
Ειρήνη Μακαρώνα (ηθοποιός, κοινωνιολόγος)
Λιλή Γάτη (συγγραφέας)
Βαγγέλης Παππάς (εικαστικός, συγγραφέας)
Λίζη Χανδακάρη (η συγγραφέας του βιβλίου)
Συντονίζει ο Αλέξανδρος Γερασίμου (δημοσιογράφος- ραδιοφωνικός παραγωγός του beton 7 art radio).

“Σύγχρονη παραμυθία”. Εικαστική έκθεση των σπουδαστών του 3ου έτους του εργαστηρίου του Βαγγέλη Παππά στην ARTe.

Λίγα λόγια για την έκθεση
Το παραμύθι ανέκαθεν σχετίζονταν με τον εικαστικό λόγο. Διαπλέκονταν αρμονικά μέσα από την εικονογράφηση ώστε η λεκτική αλληγορικότητα να μεταφράζεται με ελευθερία και σε συμβολικές απεικονίσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της παρουσίασης του νέου βιβλίου της Λίζης Χανδακάρη, η εικόνα αυτονομείται, γίνεται πίνακας, και προσπαθεί να περιλάβει το Όλον της έννοιας του παραμυθιού, δίχως να εξετάζει το "κατά μέρος" μιας συγκεκριμένης ιστορίας.

Θα ακολουθήσει λάιβ με αφήγηση με τους Ιλιάνα Σφηκοπούλου (πιάνο), Κατερίνα Παλαιοθόδωρου (κιθάρα), Αλέξανδρο Γερασίμου (τύμπανα, κρουστά).

Οργάνωση παραγωγής: M.O.B.A (Manufactory of blended arts)
https://www.facebook.com/MOBA-128563144543780/

*Η Λίζη Χανδακάρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε κλασσική κιθάρα, βυζαντινή μουσική και ανώτερα θεωρητικά. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, μουσικοκινητικής αγωγής και θεατρικού παιχνιδιού. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συγγραφή παραμυθιών και ποιημάτων καθώς επίσης και με την αφήγηση παραμυθιών.

Beton 7
Πύδνας 7, Βοτανικός
Ωρα έναρξης: 18.00
Είσοδος Ελεύθερη

Write a comment...
awesome comments!
Plugin - JSDK/Ultimate Social Elements is disabled! Please enable it!

Σχετικά Με Radio-Paris

  • Το Radio Paris είναι ένας Online Ραδιοφωνικός Σταθμός στην Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο πνεύμα και αγάπη για τη μουσική.

    Κοίτα να μην χάνεις τη ραδιοσυχνότητα της ψυχής σου...
     Ό,τι σώζουμε, μάς σώζει

    GEAGRAMMO_-_Licensed_1.jpg

Contact us

Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 16
Γλυφάδα, 16675
Ελλάδα
2108946521
Mobile: 6937036523
www.radio-paris.gr

Quote

  •  η κάθε στιγμή έχει τη μουσική της