Print this page
Rate this item
(1 Vote)

Μουσική βραδιά για την "ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ" στιχουργό ΕΛΕΝΗ ΛΙΑΚΟΥ στο Αμφιθέατρο > | 9 Απριλίου

By Published April 05, 2019

Μουσική βραδιά για την "ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ" στιχουργό ΕΛΕΝΗ ΛΙΑΚΟΥ

Τρίτη 9 Απριλίου 2019
Αμφιθέατρο <<Μίκης Θεοδωράκης>>
στο Δημαρχείο Παπάγου-Χολαργού



Ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού σας προσκαλεί σε μια μουσική βραδιά-αφιέρωμα στην μεγάλη στιχουργό Ελένη Λιάκου
Συντονίζει/Προλογίζει η συγγραφέας/διανοήτρια Παναγιώτα Μπλέτα

Χαιρετίζουν:
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού,Εθιμοτυπίας και Διεθνών Σχέσεων κυρία Μιμή Ρουφογάλη
Η Όλγα Αχειμάστου, ποιήτρια, επιμελήτρια της έκδοσης του βιβλίου "Η "επίσημη αγαπημένη" ΕΛΕΝΗ ΛΙΑΚΟΥ - Οι μεγάλες επιτυχίες της στιχουργού"

Θα μιλήσει η Γιόλα Αργυροπούλου – Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Ποιήτρια

Συμμετέχουν οι ερμηνευτές:
Νάντια Καραγιάννη, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Λεκόπουλος,
Βασίλης Διαμάντης, Ελένη Ασημακοπούλου, Νίκος Πατσιαούρας
Μουσική επιμέλεια – κιθάρα : Γιάννης Απόδιακος
Πλήκτρα: Μάκης Μέρλος
Μπουζούκι : Γιάννης Χαραλαμπάκης

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τα βιβλία της στιχουργού θα διατίθενται σε ειδικό χώρο.
Έναρξη: 20.00
Είσοδος Ελεύθερη
Δημαρχείο Χολαργού –Παπάγου
Διεύθυνση :Περικλέους 55, 15561 Χολαργός. Τηλ.Κέντρο: 213-2002.800
(Στο σταθμό του μετρό - Εθνική Άμυνα, είναι η αφετηρία του λεωφορείου 418 που κάνει στάση ακριβώς έξω από το Δημαρχείο ).

Βιογραφικό Ελένης Λιάκου
Η Ελένη Λιάκου γεννήθηκε στην Ιτέα στις 13/8/1925,σαν το μικρότερο παΐδι του Ευσταθίου Λιάκου και της Μαρίας Σκαρτσιλα. Ο πατέρας της Ευστάθιος, ήταν αρχιτέκτονας. Οι γονείς της έζησαν χρόνια στην Αλεξάνδρεια, όπου γεννήθηκαν τα δυο πρώτα τους παιδιά, ο Ηλίας και ο Αλέξανδρος. Αποφάσισαν και ήρθαν στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν στην Ιτέα και η οικογένεια τους μεγάλωσε, αφού γεννήθηκαν ο Θανάσης, η Άννα και η Έλλη. Καθώς τα χρόνια περνούσαν και τα παιδιά τους μεγάλωσαν, γεννήθηκαν και άλλα αδέλφια, ο Λουκάς και η Ελένη. Έκτοτε εγκαταστάθηκαν στη Ναύπακτο. Τα μεγαλύτερα αγόρια ήταν άριστοι ξυλουργοί ,τα κορίτσια παντρεύτηκαν ,οι γονείς πέθαναν νωρίς και η μικρή Ελένη έμεινε να φροντίζει τις οικογένειες των αδελφών της…
Ο αδελφός της Λουκάς, ασχολήθηκε με την αγιογραφία.
Μια αδελφή της Μαρίας παντρεύτηκε τον Σκαρίμπα, έζησε στην Χαλκίδα όπου γεννήθηκαν τα παιδιά τους, ανάμεσα τους ο Γιάννης Σκαρίμπας.

Η Ελένη έγραφε ποιήματα από την παιδική της ηλικία, τα όποια μάζευε κρυφά σε ένα σεντούκι, ώσπου τα βρήκε μια νύφη της και τα πέταξε.
Χρόνια αργότερα, καθώς ήρθε στην Αθήνα, γνωρίστηκε με τον Δημήτρη Ρεπάνη (αδελφό του Αντώνη Ρεπάνη). Ο Δημήτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, από πρόσφυγες γονείς. Εκεί έμεινε μέχρι τα χρόνια, που πήγε φαντάρος. Στο στρατό γνωρίστηκε με τον Γρήγορη Μπιθικώτση και επειδή άρεσε και στους δύο η μουσική (έπαιζε μπουζούκι ο Δημήτρης) τραγουδούσαν μαζί και ξεκίνησαν για την Αθήνα.

Την Ελένη Λιάκου και τον Δημήτρη Ρεπάνη, τους πάντρεψε ο Γιώργος Μητσάκης και έφτιαξαν μαζί υπέροχα πράγματα, όπως κέντρα διασκεδάσεως στον Άγιο Κωνσταντίνο και στους Θρακομακεδόνες.
Σ’ ένα ταξίδι τους στην Αμερική, είχαν την τιμή να γνωρίσουν τον Κένεντυ, ο οποίος τους έδωσε πράσινη κάρτα, για να μπορούν να επισκέπτονται την Αμερική, όποτε ήθελαν. Τότε γνώρισαν και τον Έλβις Πρίσλεϋ σε κάποιο αμερικάνικο μπαρ. Συχνά έμεναν στο σπίτι του αγαπημένου τους φίλου Μπίνη.

Γυρίζοντας στην Ελλάδα, γεννήθηκε η κόρη τους Νικολέτα. Εκείνη την εποχή το 1969 έγιναν οι μεγάλες επιτυχίες της συνεργασίας Λιάκου-Μπιθικώτσης. Ήταν μια άρρηκτη φιλία, όπου η Ελένη έγραφε και σιγοτραγουδούσε, ο Γρηγόρης έπαιρνε το μπουζούκι έγραφε την μουσική και έτσι γεννιόνταν τα τραγούδια… όπως η Επίσημη Αγαπημένη, Μια γυναίκα φεύγει, Το μεσημέρι καίει το μέτωπο σου, Το παρελθόν σου θα γίνει καπνός, Κουρελού, Θυμάσαι, Πες μου πού πας, Πόσο γελάστηκα, Είναι δικός μου ο καημός, Δώσε ζωή απ’ τη ζωή σου, η Σιωπή, Χωρίς παλτό, Ένα φτερό μου τσάκισες, Έπιασες καινούριο φίλο κ.λπ.

Write a comment...
awesome comments!
Plugin - JSDK/Ultimate Social Elements is disabled! Please enable it!