Τώρα στον αέρα
Loading...

 Πατάς και ακούς - Press the Button and listen

Πληροφορίες σταθμού email  [email protected]  και  Κινητό-Viber 6937036523

 

Το site έχει την άδεια της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (AUTODIA)

Πατάς και ακούς - Press the Button and listen

Πληροφορίες σταθμού email [email protected] και Τηλέφωνο - Viber 6937036523

Rate this item
(0 votes)

Συνέντευξη με τον Καρκίνο του μαστού

By Published October 20, 2015

Ήταν μεσημέρι Σαββάτου, όταν ακόμη ο καιρός ήταν ζεστός και ηλιόλουστος. Καθώς έκανα βόλτα στα στενά της πλάκας η ματιά μου έπεσε πάνω σε ένα γνώριμο πρόσωπο. Κάπως απόμακρο και σκυθρωπό τον τελευταίο καιρό..

Είχα πάρει το θάρρος να του ζητήσω να πιούμε ένα καφεδάκι και να συζητήσουμε πιο αναλυτικά, ούτως ώστε αυτά που θα μάθω να τα μεταφέρω στον υπόλοιπο κόσμο.

Καρκίνος του μαστού, όλοι τον έχουμε ακούσει, αλλά πολλοί λίγοι τον γνωρίζουμε πραγματικά. Μία διαφορετική συνέντευξη.

-Είσαι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα. Αλλά ποιος πραγματικά είσαι?
-Είναι αλήθεια πως πάρα πολλοί με έχουν ακούσει, αρκετοί με έχουν αναφέρει αλλά λίγοι με έχουν αντιμετωπίσει κατάματα και καταπολεμήσει. Είμαι αυτός ο καρκίνος που αναπτύσσεται στους γαλακτοπαραγωγούς αδένες του μαστού ή στους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν το γάλα. Πρέπει να το ομολογήσω πως έχω μία προτίμηση στις γυναίκες και είμαι μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου παγκοσμίως και είναι η πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων στο γυναικείο πληθυσμό.

-Βλέπω πως καυχιέστε αρκετά για το ποσοστό επιτυχίας σας στους ανθρώπους.
-Βεβαίως, αν και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με τις νέες μεθόδους με ανιχνεύουν κάπως έγκαιρα…

-Ποιος είναι ο λόγος που εμφανίζεστε?
-Αυτό είναι κάτι που επιτρέψτε μου να το κρατήσω μυστικό. Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς δημιουργούμαι, ωστόσο πολλοί επιστήμονες έχουν αποφανθεί πως σχετίζομαι με τα ογκογονίδια, τα ογκοκατασταλτικά γονίδια και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων. Αλλά δεν πρόκειται να επιβεβαιώσω καμία φήμη.. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν πολλοί επιβαρυντικοί παράγοντες στην κοινωνία που ζει ο άνθρωπος που με διευκολύνουν να εμφανιστώ. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την ηλικία (η εμφάνιση μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την εφηβεία αλλά τα ποσοστά αυξάνονται όσο αυξάνονται και οι ηλικιακές κλίμακες), την κληρονομικότητα, τις διαταραχές της έμμηνου ρύσης (γυναίκες με πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσης, πριν από το 12ο έτος της ηλικίας τους ή με καθυστερημένη εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης), το αλκοόλ (Τα οινοπνευματώδη ποτά τα λατρεύω!), την παχυσαρκία και το κάπνισμα σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή. Φυσικά ας μην ξεχνάμε την απερίσκεπτη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

-Και όλοι αυτοί οι παράγοντες προφανώς σας βοηθούν να κατακτήσετε μία από τις υψηλότερες θέσεις στο chart « Ο καρκίνος με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης».
-Μπορώ να πω πως κάτι τέτοιο με κολακεύει. Σε Διεθνή Έκθεση για τις καρκινικές νόσους που παρουσιάστηκε στη Γενεύη της Ελβετίας τον Απρίλιο του 2003 από την IARC (International Agency for Research on Cancer), ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών, με περίπου 1.000.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο.

-Ας μιλήσουμε ειλικρινά. Φοβάστε την έγκαιρη πρόληψη;
-Δυστυχώς, οι μέρες μας είναι τέτοιες που αν και πολλές φορές δε με προλαμβάνουν σε πρωτογενές στάδιο, οι επιστήμονες καταφέρνουν σε δευτερογενές στάδιο να κάνουν έγκαιρη διάγνωση και πόσο μάλλον θεραπεία. Τρέμω για τη μέρα που με το πιο μικρό δείγμα εμφάνισής μου θα με καταστρέφουν. Δεν ξέρω πόσο σύντομα θα έρθει αυτή η μέρα, αλλά είμαι αποφασισμένος να παλέψω μέχρι τέλους, διαθέτοντας ό,τι όπλα έχω.

-Όταν λέτε όπλα, τι εννοείται;
-Το καλύτερο και πολυτιμότερο όπλο των ανθρώπων είναι η γνώση. Όσο οι περισσότεροι δε γνωρίζουν πως η πρόληψη για οποιαδήποτε ασθένεια είναι αυτό που θα τους σώσει, κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια και δρω ανεξέλεγκτα τα πρωϊνά.

-Κάπου εδώ θα πρέπει να σας επισημάνω πως όλο και περισσότερες γυναίκες μαθαίνουν για τη δευτερογενή πρόληψη. Αυτή περιλαμβάνει αυτοεξέταση, κλινική εξέταση από ιατρό και μαστογραφία. Η διάγνωση ξεκινά όταν ανακαλυφθεί μια μάζα στο μαστό μετά από ψηλάφηση ή μαστογραφία ή υπέρηχο και στη συνέχεια ακολουθούν εξετάσεις ώστε να διευκρινιστεί η διαφορά ανάμεσα σε ένα συμπαγή όγκο και μια κύστη γεμάτη υγρό. Το γνωρίζατε;
-Σαφώς το γνωρίζω, αλλά και πάλι πιστεύω πως είναι αρκετός ο αριθμός των γυναικών που δε θα μπουν στη διαδικασία να ψηλαφίζονται ή να κάνουν μαστογραφία μία φορά το χρόνο. Πόσο μάλλον προληπτική μαστεκτομή λόγο βεβαρημένης κληρονομικότητας.. Αλλά ακόμη και όταν με ανακαλύψουν και μπουν στη διαδικασία Ακτινοθεραπείας, Χημειοθεραπείας ή Ορμονοθεραπείας, η ψυχολογία τους είναι είναι ένα κράμα απαισιοδοξίας και κατάθλιψης. Όσο χειροτερεύει η διάθεσή τους, τόσο με βοηθούν να αυξηθώ. Αντιθέτως, η αισιόδοξη ψυχολογική διάθεση είναι ένας βασικός ή πιο σωστά ο αιώνιος αντίπαλός μου.

-Και τώρα τον Οκτώβριο αυτή η καλή διάθεση, το χαμόγελο και η απόφαση να σε νικήσουν αυξάνεται!
-Και όλα ντύνονται στα ροζ… (γελά)

-Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού και είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στην σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της
-Και μέσα σε όλα αυτά χιλιάδες ροζ κορδέλες βρίσκονται ως σήμα στην τηλεόραση, ως καρφίτσες στα μπουφάν, παλτό και πέτα πολιτικών. Αφού το 1985, όταν η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και η πολυεθνική φαρμακευτική AstraZeneca εμπνεύστηκαν την καθιέρωση του μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. το 1991, ο ηθοποιός Jeremy Irons φόρεσε δημοσίως την κόκκινη κορδέλα- σύμβολο της ευαισθητοποίησης για το AIDS, στα Tony Awards, η κορδέλα γίνεται μήνυμα. Και φτάνουμε στο φθινόπωρο του 1991, όπου το ίδρυμα Susan G. Komen μοίρασε ροζ κορδέλες σε όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα δρόμου Race for the Cure (Τρέξε για τη Θεραπεία [του καρκίνου του μαστού), στη Νέα Υόρκη και ήταν η πρώτη συσχέτισή μου με αυτή τη ροζ κορδέλα. Βέβαια, και η 68χρονη Charlotte Haley, εγγονή, αδερφή και μητέρα γυναικών που είχαν παλέψει με τον καρκίνο του μαστού έφτιαχνε από καιρό κορδέλες σε σομόν χρώμα, τις οποίες κατασκεύαζε μόνη. Τις μοίραζε σε σετ των πέντε που συνοδεύονταν από μία κάρτα που έγραφε: “Ο προϋπολογισμός του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας είναι 1,31 δισεκατομμύρια. Μόνο το 5% πηγαίνει στην πρόληψη του καρκίνου. Βοήθησέ μας να ξυπνήσουμε τους νομοθέτες και την Αμερική, φορώντας αυτή την κορδέλα.” Και, τέλος, έρχεται η Evelyn Lauder, αντιπρόεδρος της εταιρείας Estee Lauder, η οποία είχε περάσει τον γολγοθά του καρκίνου στον μαστό και υπόσχεται να βάλει την κορδέλα για τον καρκίνο του μαστού στα καταστήματα καλλυντικών ολόκληρης της Αμερικής και κάνει αυτή τη ροζ κορδέλα το πιο διάσημο σύμβολο στην Αμερική.
-Και σταδιακά παντού. Πρέπει να ομολογήσετε πως ενημέρωση υπάρχει από παντού τα τελευταία χρόνια. Το να έχει μια γυναίκα καρκίνο μαστού δεν είναι ταμπού και η στήριξη που παρέχεται από οργανώσεις είναι μεγάλη.

-Οι νέες γενιές ψάχνουν και μαθαίνουν, κάτι που με δυσαρεστεί πολύ. Αλλά είμαι υποχρεωμένος να το παλέψω. Έχω μία φήμη που πρέπει να παραμείνει στην κορυφή!
-Εγώ, πάλι, εύχομαι να μην παραμείνει στην κορυφή, αλλά να έχει αισθητή πτώση τα επόμενα χρόνια όπως και πολλές άλλες νόσοι.. Σας ευχαριστώ για αυτή τη μικρή συνέντευξη. Ελπίζω να τα ξαναπούμε όταν θα έχουν περάσει τόσα χρόνια από πάνω σας ώστε να έχετε δύναμη μόνο για καμιά βόλτα στα στενά την Αθήνας αντί να προσβάλετε γυναίκες..

Και κάπως έτσι χωρίσανε οι δρόμοι μας αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία που θα τα ξαναπούμε..
Μην ξεχνάτε.

1. H έγκαιρη διάγνωση είναι το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνιστώνται τα εξής:
2. Μία μαστογραφία αναφοράς στα 35
3. Αυτοεξέταση μία φορά το μήνα
4. Μαστογραφία μία φορά το χρόνο μετά τα 40 (ή υπερηχογράφημα σε περίπτωση πυκνού μαστού)
5. Κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μία φορά το χρόνο μετά τα 40 (μετά τη μαστογραφία)
Δεν είναι όλες οι αλλοιώσεις, διογκώσεις ή σκληρύνσεις καρκινικές και κακοήθεις. Υπολογίζεται πως το 90% των μαστικών όγκων σε γυναίκες ηλικίας 20 – 50 ετών προκαλούνται από κάποια πάθηση καλοήθους φύσης.

Write a comment...
awesome comments!
Plugin - JSDK/Ultimate Social Elements is disabled! Please enable it!

Σχετικά Με Radio-Paris

  • Το Radio Paris είναι ένας Online Ραδιοφωνικός Σταθμός στην Ελλάδα αλλά έχει παγκόσμιο πνεύμα και αγάπη για τη μουσική.

    Κοίτα να μην χάνεις τη ραδιοσυχνότητα της ψυχής σου...
     Ό,τι σώζουμε, μάς σώζει

    GEAGRAMMO_-_Licensed_1.jpg

Contact us

Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 16
Γλυφάδα, 16675
Ελλάδα
2108946521
Mobile: 6937036523
www.radio-paris.gr

Quote

  •  η κάθε στιγμή έχει τη μουσική της