Print this page
Rate this item
(1 Vote)

Η καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης) της Ελένης Ζιώγα στο Bios

By Published December 19, 2017

«Η καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης)» της Ελένης Ζιώγα, από 21 Δεκεμβρίου στο Bios.

«Η καρφίτσα (ή Απλά Μαθήματα Επιβίωσης)» είναι ένα κείμενο για τον φυλακισμένο άνθρωπο που νοσταλγεί την ελευθερία του: σ’αυτή τη μεγάλη φυλακή της ζωής που περιβάλλεται από θάνατο όλοι μας, θύματα ή θύτες είμαστε δυνητικά το ίδιο αθώοι…

Τα τέσσερα πρόσωπα που συναντάμε στο έργο (Κυρία, Ζητιάνα, Ηθοποιός, Δολοφόνος) έχουν γεννηθεί σε μια ζωή-φυλακή, αλλά δεν το ξέρουν. Ωστόσο, ενώ η Κυρία και η ηθοποιός έχουν νεκρωθεί εσωτερικά, η Ζητιάνα κι ο καθένας από αντίθετο δρόμο, ζωντανή την ανάμνηση της ελευθερίας και το πάθος για μια έξοδο που θα τους λυτρώσει.

|φυλακή|

Μια έννοια γενική και υπαρξιακή για τον κάθε άνθρωπο που γεννιέται στη ζωή μέσα σε συνθήκες διάσπασης, μοναξιάς και αδυναμίας συνύπαρξης με το «όλον» και κυρίως με τον «άλλον».

Πρόκειται για τη συνθήκη μέσα στην οποία παραδέρνουμε όλοι νιώθοντας ξένοι και διαρκώς απειλούμενοι από τους ανθρώπους γύρω μας, χωρίς να καταλαβαίνουμε τι πραγματικά μας φταίει, έχοντας όμως στο βάθος της ύπαρξης μας το αίσθημα της ανάγκης για απόδραση απ’αυτό το μαρτύριο σαν κινητήρια δύναμη για την επιβίωση μας.

|καρφίτσα|

Ένα πολύτιμο κόσμημα που περνάει από χέρι σε χέρι ανάμεσα στους ήρωες μεταφέροντας μαζί της το μικρόβιο της διάσπασης που συμβολίζει η ιδιοκτησία και η εξαρτηση του ανθρώπου από την ύλη.

Χωρίς να το καταλαβαίνουν οι ήρωες της ιστορίας, άλλοι με πραγματικό και άλλοι με μεταφυσικό τρόπο, αλλοιώνονται από τη βασανιστική επίδραση της καρφίτσας και οδηγούνται, μέσα στην κορύφωση του μαρτυρίου τους, στην συνειδητοποίηση της ανάγκης τους για ελευθερία.

Η «Καρφίτσα» πριν ακόμα ανέβει σε θεατρική σκηνή, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο (2017) στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, με την ισότιμη συνεργασία της αρχικής ομάδας των επαγγελματιών ηθοποιών και συντελεστών (Υβιόννη Μαλτέζου, Λουκία Πιστιόλα, Ελένη Ζιώγα, Άρης Τρουπάκης, Φώτης Λαζάρου, Αν΄τωνης Μοσχούτης) και εκείνης του θεατρικού εργαστηρίου του Ψ.Κ.>κ του οποίου την ευθύνη ειχε η Λουκία Πιστιόλα.

«… τώρα παντού άγγελοι και οι άνθρωποι είναι όλοι καλοί…»

Ζητιάνα

Συντελεστές Παράστασης Η καρφίτσα
Κείμενο: Ελένη Ζιώγα
Επιμέλεια σκηνοθεσίας και κίνησης: Έφη Καρακώστα
Σκηνικά: Τίνα Τζόκα
Κοστούμια: Μυρτώ Καρέκου
Σχεδιασμός φώτων: Στέλλα Κάλτσου
Sound design: Κώστας Μιχόπουλος
Βοηθός Σκηνοθεσίας: Χριστίνα Χριστοδούλου
Βοηθός Σκηνοθεσίας και οργάνωση παραγωγής: Κική Σπανούδη
Βοηθοί Σκηνογράφου: Τζέλλα Χριστοπούλου, Μαίρη Αντωνοπούλου
Video Art: Θανάσης Τότσικας
Επικοινωνία: Βαγγέλης Λιακόγκονας
Φωτογραφίες: Mike Rafail
Σκηνοθεσία: Ομαδική
Παραγωγή: Γιώργος Σύρμας
Διανομή: Ζητιάνα: Υβόννη Μαλτέζου, Ηθοποιός: Λουκία Πιστιόλα, Κυρία: Ελένη Ζιώγα, Δολοφόνος: Έκτορας Λιάτσος

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 8:30 μ.μ.

 Bios - Κεντρική Σκηνή
 Πειραιώς 84, Αθήνα
Τηλέφωνο: 2103425335
Παραστάσεις: από Πέμπτη 21/12 και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή

Write a comment...
awesome comments!
Plugin - JSDK/Ultimate Social Elements is disabled! Please enable it!