Print this page
Rate this item
(1 Vote)

"Το Όνειρο Ενός Γελοίου" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

By Published December 03, 2017

«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ»

του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο θέατρο Αλκμήνη στις 7 & 14 Δεκεμβρίου.

Το πιο αισιόδοξο έργο του σπουδαίου Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι «Το όνειρο ενός γελοίου» επιστρέφει για δύο παραστάσεις τον Δεκέμβριο στην Αθήνα για την υποστήριξη της Οργάνωσης «Διαβάζω για τους Άλλους». Πρόκειται για ένα ονειρικό μονόλογο με τον Δημήτρη Βερύκιο επί σκηνής υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τάκη Χρυσικάκου χρησιμοποιώντας την κορυφαία μετάφραση του Άρη Αλεξάνδρου. Η θεατρική παράσταση θα λάβει χώραστις 7 και στις 14 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 στο θέατρο Αλκμήνη.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί για την οικονομική ενίσχυση της Οργάνωσης «Διαβάζω για τους Άλλους».

Όραμα του Διαβάζω για τους άλλους είναι να αποτελέσει τα μάτια όσων δεν μπορούν να διαβάσουν μόνοι τους, είτε λόγω κάποιου προβλήματος όρασης (π.χ. τυφλοί, ηλικιωμένοι) είτε επειδή δεν γνωρίζουν πώς (μικρά παιδιά, αναλφάβητοι) είτε εξαιτίας κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας (π.χ. τετραπληγικοί). Κύρια δράση του «Διαβάζω για τους Άλλους» είναι η ηχογράφηση κάθε είδους εντύπου ώστε να αυξηθεί η παραγωγή ακουστικών βιβλίων για τυφλούς. Παράλληλα το δίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα ζωντανών αναγνώσεων σε διάφορους χώρους, όπως π.χ. γηροκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και φυλακές. Προς το παρόν, το Διαβάζω για τους άλλους βρίσκετε σε 4 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο) και έχει στο όραμά του συμμετέχουν πλέον των 2,900 εθελοντών.
Είναι σημαντικό να στηρίζονται τέτοιες ενέργειες διότι όχι μόνο οι θεατές θα βιώσουν μία διαφορετική ανθρώπινη εμπειρία αλλά και θα ενθαρρύνουν αντίστοιχες δράσεις να συνεχίσουν τη κοινωνική προσφορά τους.

Λίγα λόγια για το έργο
Το «Όνειρο ενός Γελοίου» είναι ένα πραγματικό διαμάντι του Ντοστογιέφσκι, δημοσιευμένο το 1887. Ένας άνθρωπος βαθιά μελαγχολικός και απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Το βράδυ όμως που είναι έτοιμος να το κάνει και βρίσκεται με το περίστροφο στο χέρι, αποκοιμιέται… Το όνειρο που βλέπει, τον κάνει όταν ξυπνάει όχι μόνο να μην θέλει να πεθάνει αλλά να λαχταράει να ζήσει όσο γίνεται περισσότερο, αφού στον ύπνο του, τού φανερώθηκε η «Αλήθεια της Ζωής» με όλες τις λεπτομέρειες! Κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού…
Ο Δημήτρης Βερύκιος, ένας πολυτάλαντος καλλιτέχνης και ηθοποιός έχει παίξει σε δεκάδες σήριαλ που έγραψαν ιστορία στη ελληνική τηλεόραση και έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Ρώμης όπως και σε αμέτρητα θεατρικά έργα. Με το έργο «Το Όνειρο ενός Γελοίου» ενσαρκώνει τη φιλοσοφία του μεγάλου Ρώσου κλασικού, ενώ δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως αποτελεί ανατομία της ανθρώπινης ψυχής και συνοπτική ιστορία της κοινωνίας μας.

Με μια ματιά:
«ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΝΟΣ ΓΕΛΟΙΟΥ»του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι | Πέμπτη 7 και14 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 | Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Γκάζι) Προπώληση: www.viva.gr | Διοργάνωση Εκδήλωσης και Επικοινωνία: www.ActionEsti.gr

 

Write a comment...
awesome comments!
Plugin - JSDK/Ultimate Social Elements is disabled! Please enable it!